Při průjezdu místem zásahu buďte obezřetní a snižte rychlost

Při průjezdu místem zásahu buďte obezřetní a snižte rychlost

V pondělí 9. března jednotka HZS Olomouckého kraje ze stanice Litovel zasahovala u dopravní nehody osobního a nákladního automobilu na D35.
Ta byla nahlášena před 11. hodinou na Krajské operační a informační středisko. Ke srážce došlo ve směru z Olomouce na Mohelnici u Unčovic. Při zásahu hasičů, kdy na rychlostní komunikaci zůstal průjezdný jeden jízdní pruh, došlo ještě k sekundární dopravní nehodě. Do odstavené hasičské cisterny, která stála se zapnutým výstražným zařízením před místem dopravní nehody, narazil zezadu osobní vůz. Tato nehoda měla tragické následky. Řidič zůstal zaklíněný ve voze a i přes rychlé vyproštění hasičů svým zraněním na místě podlehl. Vyšetřování okolností a příčin dopravní nehody se zabývá PČR. Ke zranění zasahujících hasičů nedošlo.
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje vnímá dopravní nehody s účastí jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů velmi citlivě. Hluboce se nás jako hasičů dotýká, když na místě zásahu dojde k úmrtí. Proto bychom touto cestou chtěli rodinám a pozůstalým vyjádřit upřímnou soustrast.

Aby nedocházelo k sekundárním dopravním nehodám, využívají příslušníci HZS Olomouckého kraje několik bezpečnostních opatření. Na místě zásahu na pozemní komunikaci staví jedno z hasičských vozidel do tzv. nárazníkového postavení se zapnutými světelným výstražným zařízením, tedy tak, aby zajistili místo nehody a upozornili na něj projíždějící řidiče. Zároveň tak také chrání zasahující jednotky. Hasiči se na komunikaci pohybují obezřetně, v reflexních vestách a se všemi ochrannými prostředky, které jim nařizuje zákon. Na místo se povolávají v opodstatněných případech rovněž pracovníci příslušného správce komunikace se světelnou šipkou. V případě, že si to situace vyžaduje, tak ve spolupráci s PČR se uzavře celá komunikace.
Pokud k sekundární nehodě na místě zásahu i přes veškerá opatření dojde, vždy si plně uvědomíme, že o naší budoucnosti rozhodují pouhé vteřiny a že při naší práci nasazujeme vlastní život.
Chtěli bychom proto apelovat na řidiče, aby při průjezdu místem dopravní nehody či jiné mimořádné události zvýšili svou obezřetnost na maximum a předcházeli tak sekundárním nehodám. Se vší opatrností by se měli také chovat v případě, když slyší projíždět vozidlo se zapnutou světelnou i zvukovou výstražnou signalizací. A při projíždění místem nehody by měli snížit rychlost tak, aby neohrozili sebe a ani zasahující složky IZS. Děkujeme.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz



Comments are closed.