4.8.2011 lokální záplavy na Olomoucku

Přívalové srážky způsobili lokální záplavu ve Všechovicích.

Zdroj: Hasičský Záchranný Sbor Olomouckého kraje

4.8.2011 14:30 – 18:30 Vrahovice, Všechovice
HZSOLK stanice Prostějov, Hranice – jednotky SDH
likvidace následků lokálních záplav
FOTO součástí tiskové zprávy

lokální záplavy Vrahovice a Všechovice 4.8.2011


Profesionální i dobrovolné jednotky vyjížděly ve čtvrtek 4.8.2011 k pomoci po lokálních záplavách v Prostějově místní části Vrahovice a na Přerovsku do obce Všechovice. V obou případech se jednalo o zatopení vodou z polí s nánosy bahna.

Tísňová linka Hasičského záchranného sboru přijala první informaci o zatopení policejní služebny ve Vrahovicích v 14:30 hodin. K pomoci na místo vyjela jednotka požární stanice v Prostějově, doplněna o místní dobrovolnou jednotku Vrahovice. Po vydatné bouřce voda s bahnem zatopila nádvoří před policejní stanici a také částečně zatopila sklepy budovy. Jednotky na místě vybudovaly provizorní hráz z desek a odklonily tak tekoucí vodu mimo areál. Následně za nasazení několika čerpadel odčerpaly zhruba 30cm vysokou vodní lagunu. Voda se dále rozlila na komunikaci do niže položené části obce, zde již bez větších problému odtékala do kanalizace, kterou rovněž hasiči překontrolovali a odstranili z kanálových vpustí menší naplaveniny.

Necelou hodinu po prvních lokálních záplavách ve Vrahovicích přijala tísňová linka další žádosti o pomoc s odstraňováním následků vydatného deště na Hranicku v obci Všechovice. Zde voda stejným způsobem z polí s nánosy bahna zatopila několik sklepů a zahrad v obci. U příjezdové komunikace od Opatovic došlo k zatopení rodinného domku do výše jednoho metru. K události vyjely čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. Společně s jednotkou požární stanice Hranice vyjeli také dobrovolní hasiči Opatovice, Horní Újezd a místní jednotka Všechovice. U zatopeného domu se vytvořila větší vodní laguna a v domě zůstala uvězněna rodina. Hasiči zvažovali její evakuaci na záchranném člunu. Voda ale velmi rychle opadla a obyvatelé vyčkali v prvním patře. Hasiči zde následně zahájili čerpaní vody a čištění od naplavenin. V celém domě po opadnutí vody zůstaly nánosy bahna. V dalších částech obce došlo rovněž k zaplavení zahrad a sklepů, zde další jednotky čerpaly vodu a čistily kanálové vpusti. Nedaleko fotbalového hřiště došlo k pádu stromů na sloupy s elektrickým vedením. Hasiči místo ohraničili páskou a vyčkali příjezdu pohotovostní služby energetiků. Všechny jednotky se následně přemístily k nejvíce postiženému místu a pomáhaly s vyklízení zasaženého rodinného domku, odstraňovaly nánosy bahna před a uvnitř domu, postupně odčerpaly vodu ze sklepů a oplachem vodou očistily zdivo od nánosů bahna.

Zdeněk Hošák
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje
email: zdenek.hosak@hzsol.cz
tel : +420 950 770 039 ( linka tiskový mluvčí )
tel : +420 950 770 246 ( kancelář )
mobil: +420 721 810 541
web : www.hzsol.cz

dále také:Hranicky denik – FOTO: Všechovicemi prosvištěla blesková povodeň


Comments are closed.