DOPRAVNÍ NEHODA – 17.5.2018 Nová ulice -=taktické cvičení=-

Požární poplach – DOPRAVNÍ NEHODA, SE ZRANĚNÍM

17.05.2018 ulice Nová – havárie cisterny s únikem neznámé látky

-=taktické cvičení=-

09:04 byl vyhlášen požární poplach dle Požárního poplachového plánu HZS Olomouckého kraje, a schváleného plánu taktického cvičení.

Citace ze stránek HZS Olomouckého kraje – Benzen 2018 – cvičení složek IZS v Hranicích:

Benzen 2018 – cvičení složek IZS v Hranicích

Ve čtvrtek 17. května 2018 se v Hranicích od 9:00 hodin konalo cvičení složek integrované záchranného systému s názvem „Benzen 2018“.

V důsledku dopravní nehody nekontrolovaně unikla neznámá chemická látka z automobilového cisternového návěsu na pozemní komunikaci v Hranicích na ulici Nová. V okolí havarovaného vozidla byl cítit nepříjemný zápach vyvolávající u kolemjdoucích osob pálení očí a problémy s dýcháním. Po oznámení úniku na tísňovou linku 112 byly na místo události vyslány jednotky profesionálních hasičů z Hranic a Přerova, a také dobrovolní hasiči ze sedmi okolních obcí.

S tímto námětem vstoupila téměř devadesátka cvičících a padesátka figurantů do cvičení. Po příjezdu jednotek na místo zásahu a provedeném průzkumu velitel rozhodl o zřízení štábu velitele zásahu, hasiči preventivně zajistili evakuaci osob z obytných objektů v těsné blízkosti mimořádné události a zřídili stanoviště přednemocniční zdravotnické pomoci. Vzhledem k tomu, že koncentrace nebezpečné látky na místě nehody byly vysoké, povolal velitel zásahu také jednotku hasičů z Olomouce. Řízení dopravy v okolí místa zásahu zajišťovala Policie České republiky ve spolupráci s Městskou policií Hranice.

Podle údajů v přepravním listě a údajů uvedených na havarovaném tahači a cisterně byla přepravovaná nebezpečná látka identifikována jako benzen C6H6. Velitel zásahu prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska HZS Olomouckého kraje požádal o spolupráci odborníky. Na základě společné dohody na místě události bylo nutné přečerpat nebezpečnou chemickou látku do náhradní cisterny. S ohledem na rozsah oblasti zasažené nebezpečnou látkou a možné dopady na obyvatelstvo a životní prostředí požádal velitel zásahu starostu města Hranice o koordinaci záchranných a likvidačních prací.

Cílem cvičení bylo procvičit součinnostní vazby a komunikaci mezi jednotlivými složkami IZS, operačními středisky a orgány krizového řízení města Hranice. Hasiči dále prověřovali postupy při zásahu na nebezpečnou chemickou látku a evakuaci osob.

Na podrobné vyhodnocení cvičení je zatím brzy, nicméně ředitel územního odboru plk. Ing. Miroslav Čoček po ukončení akce řekl: „Cvičení proběhlo v souladu s plánem, podle předběžných závěrů hodnotitelů se hasiči nedopustili žádných zásadních nedostatků. Akce splnila svůj účel a získané poznatky určitě nezapadnou, ale budou zapracovány do dokumentací všech cvičících složek. Velké poděkování patří všem cvičícím a organizátorům, že se své role i přes nepřízeň počasí zhostili tak, jako by se jednalo o reálnou událost. “

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

CV_benzen_17-5-2018

CV_benzen_17-5-2018

Detailní náhled

CV_benzen_17-5-2018

CV_benzen_17-5-2018

Detailní náhled

CV_benzen_17-5-2018

CV_benzen_17-5-2018

Detailní náhled

CV_benzen_17-5-2018

CV_benzen_17-5-2018

Detailní náhled

CV_benzen_17-5-2018

CV_benzen_17-5-2018

Detailní náhled

CV_benzen_17-5-2018

CV_benzen_17-5-2018

Detailní náhled

CV_benzen_17-5-2018

CV_benzen_17-5-2018

Detailní náhled

Citace ze stránek Hranický deník – Havárie, únik jedů a zranění v Hranicích. Záchranáři měli velké cvičení

Havárie, únik jedů a zranění v Hranicích. Záchranáři měli velké cvičení

VIDEO / FOTOGALERIE / Rozsáhlé cvičení složek integrovaného záchranného systému se uskutečnilo ve čtvrtek 17. května v Hranicích na ulici Nová.

17.5.2018

51 ZOBRAZIT DALŠÍ FOTOGRAFIE

Taktické cvičení hasičů uzavřelo ve čtvrtek 17. května dopoledne silnici na Nové ulici v Hranicích. Jednalo se o likvidaci následků dopravní nehody automobilové cisterny, která zatarasila cestu, s následným únikem nebezpečné látkyFoto: Deník / Liba Mátlová

Námětem cvičení byl zásah u převržené cisterny s unikající chemikálií a zraněnými osobami.

Ulice Nová se během čtvrtečního dopoledne stala dějištěm na první pohled velice dramatických událostí.

Převrácená cisterna, unikající chemikálie, potácející se zranění.

Při detailnějším pohledu šlo ale vidět, že se poraněné osoby potutelně usmívají a pokud byste se napili nebezpečného benzenu, zjistili byste, že se jedná o obyčejnou vodu.

„Účelem cvičení je prověřit akceschopnost, komunikaci a spolupráci všech složek integrovaného záchranného systému, a to včetně strategické úrovně, kterou představuje samospráva města Hranice,“ uvedl Miroslav Čoček, ředitel Územního odboru Přerov Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.


Zdroj: https://hranicky.denik.cz/zpravy_region/unik-jedu-a-zraneni-studenti-v-hranicich-zachranari-meli-velke-cviceni-20180517.html


 


Comments are closed.