Cvičení lezců a potápěčů v Hranické propasti

Článek převzatý ze stránek:

https://ceskatelevize.cz

České televize – iVysílání.cz

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony

V nejhlubší zatopené jeskyni světa cvičili záchranáři. Pátrali po ztracených potápěčích

19. 9. 2019 – Studio ČT24

V Hranické propasti společně trénovali hasiči, speleo-potápěči i policisté. V nejhlubší zatopené jeskyni na světě se učili zachránit ztracené potápěče i člověka, který spadl ze srázu. Na náročné cvičení se záchranáři spolu se speleology připravovali na místě už od středy. Podobných tréninků přibývá, speleologové totiž evidují stále více případů, kdy do zatopených oblastí míří rekreační potápěči. 

ODKAZ NA VIDEO STUDIO ČT24 – STUDIO OSTRA

Video Studio ČT24

Nejprve bylo v rámci cvičení potřeba zjistit, kde se pohřešovaní nacházejí. „Nemáme vůbec informace, kde jsou a co dělají, ale máme informaci o tom, kdy šli do vody a kdy se mají vynořit. Byl předem daný plán, kde se budou pohybovat. Takže my je budeme hledat v místech, kde by měli být. Jsme v podstatě jenom pátrači,“ popsal záchranu potápěčů speleolog z Hranického krasu Jan Musil. 

Poté co ztracené osoby speleologové v zatopené jeskyni našli, nastoupila záchranná skupina, která muže uvězněné pod vodní hladinou vyprostila. Z propasti poté zraněné potápěče vytáhli lezci. 

K podobným případům v Hranické propasti nedochází, jelikož tato lokalita je rekreačním potápěčům nepřístupná. Podle speleologů je však nutné takový zásah natrénovat. „Hranická propast je excelentní v tom, že je tady hloubka 440 metrů a speciální složení vody, tak se nám speleo-potápěčům stává, že občas potřebujeme takovou záchranu,“ řekl předseda České speleologické společnosti Hranického krasu Michal Guba. 

75 potápěčů mezi hasiči

Do cvičení se zapojili také hasiči, konkrétně osm potápěčů z hasičského záchranného sboru v Praze a devět hasičů-lezců z Přerova. „Jedním z výstupů tohoto cvičení bude rovněž aktualizace a vytvoření postupů, které povedou ke zdokonalení záchrany osob v uzavřených jeskynních prostorách,“ řekl koordinátor potápěčských skupin hasičů Jiří Matějka.  

Hasiči mají celkem šest potápěčských skupin – v Praze, jižních Čechách, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové a Hlučíně. Zahrnují 75 lidí, kteří nejčastěji zasahují například na přehradách. V polovině případů jde o záchranu osob.

Trénink v absolutní tmě

Cvičení v takových podmínkách je pro všechny velmi náročné. Potápěči si například neustále musí hlídat množství kyslíku a velký problém je i nedostatek světla, respektive žádné světlo. Bez kvalitních svítilen se v zatopené jeskyni prakticky nedokáží pohybovat, kvůli tomu používají zdvojené svítilny. 

Školení potápěčů je podle speleologů velmi důležité, správný postup totiž může zachránit lidský život. Například v srpnu uvázl Čech v podvodní jeskyni v Řecku. „Neměl jeskynní kurz, byl to rekreační potápěč, který měl kurz na volnou vodu. Ta jeskyňka je vlastně jako kaverna, která se nachází kousek od mořského dna, on do toho zajel a to se mu stalo osudným,“ přiblížil Guba.


Comments are closed.