Odborná příprava nositelů dýchací techniky

Odborná příprava nositelů dýchací techniky

15.03.2015

  Členové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Hranice s odbornou způsobilostí „nositelů dýchací techniky“ se zúčastnili výcviku v polygonu simulující ztížené podmínky při zásahu. Tento výcvik byl zařazen do pravidelné povinné přípravy, potřebné pro prodloužení způsobilosti nositele dýchací techniky.

   Výcvikový polygon je tvořen překážkami, zúženými prostory, slepými uličkami, nízkými průlezy apod. Výcvik není zaměřen jen na zdolání překážek, orientaci v neznámém prostředí, ale také na zvládání stresových situací, spolupráci družstva při průzkumu, komunikaci a pohybu ve ztížených situacích, pohyb s dýchací technikou, předcházení rizik v místě události.

   To vše absolvovali členové jednotky ve dvou částech. První část polygonu byla zaměřena na průzkum, orientaci a postup skupiny ve snížené viditelnosti. Hasiči tuto část absolvovali ve tmě – bez svítilen. Nízké stropy, šikmé roviny, úzký průlez trubkou, průzkum možných cest a slepých uliček. Předávání informací ve skupině, vzájemná spolupráce  pomoc ve skupině. To jsou některé situace, se kterými se hasiči setkali. Druhá část byla hodně podobná. Odlišnost spočívala ve zvýšené teplotě a vodní páry, která snižovala viditelnost a hlavně ztížila fyzickou náročnost na zdolání tras. Hasiči sice mohli používat osobní svítilny, ale i přesto viditelnost byla velmi malá. Postup s dýchací technikou si vyžadovala opatrnost a soustředěnost. Špatná slyšitelnost při komunikaci přes dýchací masky a mlžící se vnějšek zorníků, úzké průlezy, při kterých si hasiči museli sundat nosič dýchací techniky ze zad a hlídat si těsnost dýchací masky při průlezu – s tím vším si hasiči museli poradit.

   V rámci výcviku si hasiči získali představu o vlastní spotřebě vzduch při fyzické i psychické zátěži. To je důležité při reálných situacích u požáru či jiných mimořádných událostí s nutností zásahu v dýchací technice. Hasiči tak dokážou odhadnout dobu pobytu v nebezpečném prostu a při sledování zásoby vzduch vypočítat potřebnou rezervu pro návrat mimo nebezpečí.

 

 

Fotografie od člena Jednotky SDH Hranice. Album na www.rajce.idnes.cz

 


Comments are closed.