POŽÁR – 14.8.2015 LIPNÍK NAD BEČVOU – LOUČKA

Požární poplach – POŽÁR – LESNÍ POROST

14.08.2015 Lipník nad Bečvou, Loučka – požár lesa, vojenský prostor Libavá

15:17 byl vyhlášen požární poplach pro naší jednotku.

K likvidaci požáru lesa viditelného z velké dálky, díky hustému kouři, bylo svoláno několik jednotek dobrovolných hasičů, včetně naší. Kvůli špatně přístupnému terénu byl povolán i vrtulník s vybavením k hašení požáru.

Další informace budou doplněny.

 

 

 

Požár ve vojenském prostoru Libavá aktuálně likviduje patnáct jednotek.

Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů Olomouckého kraje stále zaměstnává rozsáhlý požár lesního porostu a to jak vzrostlých stromů, tak starých pařezů a hrabanky. Aktuálně je na místě patnáct jednotek a jejich přítomnost na místě je odhadována až do ranních hodin. 

 

Na pomoc během odpoledne dorazil vrtulník z letecké základny Praha Kbely a prováděl až do západu slunce shozy v intervalech čtyř minut z bam-bivaku, který pojme zhruba tisíc litrů vody. První jednotky se k požáru doslova musely prořezat, k největšímu rozsahu požáru nebylo vůbec možné dojet s technikou.

Hasiči zde zřídili několik dálkových vedení vody a následné zásobování prováděli kyvadlově cisternami. Zhruba před hodinou byl požár lokalizován a v průběhu večera dochází k prostřídání zasahujících hasičů. Na místo míří síly a prostředky s lopatami a krompáči a budou muset odvést nejtěžší kus práce v podobě důkladného prohrabávání, rozkopání a následném prolévání vodou.

Vzhledem k tomu, že se jedná o požár ve vojenském prostoru není došetřován našim vyšetřovatelem, nicméně po diskuzi se zástupci z řad vojenských vyšetřovatelů a správců lesa, došlo k zahoření na ploše čtyř hektarů s největší pravděpodobností vzniku požáru po úderu blesku.

Další podrobnosti k požáru budou k dispozici v ranních hodinách, v případě důležitých změn budou informace podány ihned mailovou komunikací.

Zdeněk Hošák

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

email: zdenek.hosak@hzsol.cz

tel : +420 950 770 039 ( linka tiskový mluvčí )

tel : +420 950 770 246 ( kancelář )

mobil: +420 721 810 541

web : www.hzsol.cz

 
 


Comments are closed.