POŽÁR – 8.8.2017 POTŠTÁT

Požární poplach – POŽÁR – LESNÍ POROST

08.08.2017 POTŠTÁT – BOŠKOV – tmavý hustý kouř z lesa za loukou

13:01 byl vyhlášen požární poplach pro jednotky dle prvního stupně požárního poplachu.

Řidič vozidla, který jel ve směru z Potštátu do Olomouce, ohlásil na tísňovou linku tmavý hustý kouř vycházející z lesa. Operační středisko na místo spozorování vyslalo jednotky dle prvního stupně poplachového plánu.
Při příjezdu hasičů již kouř nebyl vidět, ale hasiči projížděli místa, kde byl dle ohlašovatele kouř zpozorován. Průzkumem však nebyl požár ani známky po zahoření nalezeny. Mezitím operační středisko ve spolupráci se starostou obce Potštát a Policií ČR, prověřovali zda v oblasti neprobíhalo neohlášené pálení klestí nebo jiné činnosti, které by mohly být zdrojem kouře ( např.: prach rozvířený při průjezdu techniky po lesní cestě nebo při sečení kombajny, které nejde vidět přes horizont). Při zjišťování byla oslovena i armáda, protože se v oblasti nachází i Vojenský újezd Libavá, ta potvrdila že ve vojenské prostoru provedla kontrolovaný odstřel staré munice a v prostoru je i pohyb vojenské techniky.
Vzhledem k tomu, že se žádný požár a ani již žádný další kouř v oblasti nenacházel – událost byla překvalifikována na planý poplach.


Comments are closed.