Odborná příprava – vyprošťování osob z havarovaných vozidel

Odborná příprava – vyprošťování osob z havarovaných vozidel pro členy jednotek SDH zařazení JPO II. a JPO III.

Ve dnech 23. a 24. dubna 2010 uspořádal Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje – územní odbor Přerov odbornou přípravu pro členy jednotek SDH se zaměřením na dopravní nehody a vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

Vzhledem k rozrůstající se silniční síti (dálnice a rychlostní komunikace) a zvyšujícímu se počtu vozidel bylo předurčeno 14 jednotek dobrovolných hasičů z územního odboru Přerov (okres Přerov) k zásahu při dopravních nehodách. Členové těchto jednotek by měli pomáhat při dopravních nehodách kolegům z řad Hasičského záchranného sboru nebo i sami zasahovat u dopravních nehod.

Vždy čtyři zástupci z těchto jednotek se sešli v pátek (23.4.) odpoledne v zasedací místnosti Sboru dobrovolných hasičů Přerov. Kde až do večerních hodin byla probírána teorie problematiky zásahu u dopravních nehod.

V sobotu odborná příprava pokračovala v prostorách požární stanice Lipník nad Bečvou. Na přistavených vyřazených vozidlech hasiči prakticky cvičili postup prací při dopravní nehodě. Probíhal nácvik mimo jiné: příjezdu na místo události (postavení vozidel, označení místa nehody …), protipožární opatření, přístup ke zraněné osobě, vyprošťování osob z havarovaných vozidel – práce s hydraulickým vyprošťovacím zařízením, poskytování předlékařské první pomoci, rizika a bezpečnost při zásahu u dopravních nehod …

Tato odborná příprava byla uspořádaná poprvé, ale podle kladných ohlasu se jistě bude opakovat. Problematika zásahu u dopravních nehod a odstraňování následků po dopravních nehodách je rozsáhlá a tak je na jednotkách aby tuto problematiku dále probírali se všemi členy a cvičili postupy se svými dostupnými prostředky. Příslušníci HZS Ol. kraje v rámci možností pomohou členům předurčených jednotek při dalších odborných přípravách.

01020304050607080910111213


Comments are closed.