POŽÁR – 24.9.2010 Hranice VII – Slavíč -=taktické cvičení=-

Požární poplach – POŽÁR

24.9.2010 Požár stroje na balení slámy a slámy na poli nedaleko obce Slavíč

16:32 Byl vyhlášen požární poplach pro jednotky SDH Slavíč, Hranice, Velká, Drahotuše, Milenov, Klokočí, Středolesí, Uhřinov a Radíkov. Důvodem ke svolání jednotek byl požár stroje na lisování balíků slámy, který se rozšířil i na slámu na poli. Hrozilo rozšíření požáru na přilehlé obytné domy.

Vzhledem k charakteru požáru bylo rozhodnuto o vytvoření dálkové dopravy vody z řeky Bečvy k uhašení požáru slámy na poli. Hašení požáru stroje bylo zahájeno z naší cisterny. Jednotky ostatních SDH po přijetí se zařazovali do dálkové dopravy vody ->Zjednodušeně: první přenosná stříkačka saje vodu z řeky Bečvy a natahuje hadice, další přenosná stříkačka se sacím otvorem připojí na tyto hadice a roztahuje další hadicové vedení – na to se připojí další přenosná stříkačka . . . až se hadicové vedení dostane k požáru. Voda je stručně řečeno tlačena ze stroje do stroje – to zaručuje aby na konci vedení byl dostatečný tlak potřebný k uhašení požáru.

Jednalo se o taktické cvičení jednotek Drahotušského okrsku. To bylo uspořádáno v obci Slavíč i při příležitosti oslav výročí založení SDH Slavíč.

Více také:

Hranický deník: Domky ve Slavíči byly v ohrožení. -Hasiči oslavovali.


Comments are closed.